Melatoniini on aivojen käpylisäkkeen erittämä pimeähormoni, jota erittyy vain pimeään aikaan yöllä. Melatoniini ja valo säätelevät sisäisen kellomme tahdistusta suhteessa aurinkovuorokauteen. Melatoniini on kronobiootti, joka kertoo elimistölle vuorokauden ajan ja päivän pituuden.
Melatoniinilla voidaan siirtää vuorokausirytmiä esimerkiksi silloin, kun matkustetaan usean aikavyöhykkeen yli tai vuorotyörytmi aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia. Samalla tavalla melatoniinista voi saada apua viivästyneessä unirytmissä valoisina kesäiltoina, kun muut nukkumista tukevat asiat ovat kunnossa.

Sopiiko melatoniini kaikille?
Itsehoidossa melatoniinivalmisteita suositellaan vain yli 18-vuotiaille. Lasten ja nuorten unihäiriöt johtuvat usein älylaitteiden ja tietokoneiden liiallisesta käytöstä pitkälle yöhön, mikä vähentää melatoniinin muodostumista ja sekoittaa normaalin univalverytmin. Lyhyessä, muutamia viikkoja kestävässä unirytmin korjaamisessa melatoniinin käyttöä pidetään turvallisena myös lapsilla, mutta asiasta on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Näin siksi, että pitkäaikaiskäytön mahdollisista haittavaikutuksista ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa. Myös raskauden aikaisesta käytöstä on hyvä keskustella ensin lääkärin kanssa. Melatoniinista saatava hyöty on yksilöllinen: toisilla se toimii hyvin ja toisilla siitä ei tunnu olevan toivottua apua. Joskus voi käydä jopa niin, että yöt muuttuvat levottomiksi ylivilkkaiden unien takia.

NUKAHTAMISVAIKEUKSIIN

Orion pharman melatoniinisarjassa on tuotteita kahdessa eri vahvuudessa:
1 ja 1,9 mg annosvahvuudella. Tarjolla on perinteisiä nieltäviä tabletteja, suussa hajoavia tabletteja sekä uutuutena myös suusuihke. Sarjasta löytyy myös tuote, jossa melatoniini on yhdistetty lihaksille ja hermoille tärkeään magnesiumiin. Kaikki sarjan tuotteet ovat ravintolisiä.


> Melatoniini Orion -tuoteperhe
Tarjouksessa heinäkuussa 2019

Ainutlaatuinen yhdistelmä valmiste, jossa melatoniini vapautuu nopeasti lyhentäen nukahtamisaikaa, kun taas L-teaniini vaikuttaa vasta aamuyön tunteina aivoissa. Oivallinen valmiste silloin, kun kärsit nukahtamisvaikeuksien lisäksi yöllisistä heräilyistä. Ravintolisä.

> Apteq Melatoniini Comp 100 tabl.
Tarjouksessa elokuussa 2019