Auringonotto altistaa palovammoille, aurinkoihottumalle, ihon rypistymiselle ja pahimmillaan ihosyövälle.

”Itseltään kannattaa kysyä, haluaako paahtaa itseään auringossa. D-vitamiinin saa purkistakin ja itseruskettavat tuotteet ovat nykyisin hyviä. Jos aurinkoa kuitenkin ottaa, kannattaa välttää ihon palamista ja liiallista UV-säteilyä. Terveellä arkijärjellä pääsee jo pitkälle”, apteekkari
Anne Lehtonen Lavian apteekista sanoo.

Keskellä päivää kello 11−15 säteily on voimakkaimmillaan, joten silloin on hyvä pysytellä poissa auringosta. Parhaan suojan paisteelle tarjoavat vaatteet, varjossa oleskelu ja aurinkovoide yhdessä. Silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla ja pää hatulla, sillä auringonpistos tulee yleensä pään kautta. Aurinkovoiteen suojakerroin valitaan ihotyypin mukaan. Jos iho palaa helposti, suojakertoimen kannattaa olla vähintään 30.
”Tarkista, että tuotteessa on sekä UVA- että UVB-suoja. UVB-säteet polttavat ihon ja saavat sen punottamaan, mutta UVA-säteet taas tunkeutuvat syvemmälle ihoon ja aiheuttavat ikääntymisen merkit”, Lehtonen selventää.

Iho kannattaa rasvata noin puolta tuntia ennen aurinkoon menemistä. Koko vartalolle sopiva määrä on noin kaksi ruokalusikallista. Voidetta tulee lisätä 2−3 tunnin välein ja uimisen jälkeen.
”Avattu aurinkovoide säilyy 6−12 kuukautta, joten nuukailu siksi, että se riittäisi myös seuraavaan kesään, ei kannata.”

Lapset reagoivat aurinkoon herkemmin ja heidät kannattaa suojata huolella päästä varpaisiin. Alle 2-vuotiaita ei saisi altistaa auringonvalolle lainkaan, ja sitä vanhemmat lapset on hyvä suojata UV-vaatteilla ja vähintään 50-suojakertoimen lapsille tarkoitetuilla aurinkovoiteilla.
”Lapsille suosittelen fysikaalista aurinkosuojaa, joka heijastaa säteet iholta pois. Se myös jättää iholle vaalean pinnan, joten siitä näkee helposti, jos jokin kohta on jäänyt rasvaamatta”, Lehtonen vinkkaa.
Juuri omiin tarpeisiin parhaiten sopiva tuote tulee myös varmimmin käytettyä. Kasvoille on esimerkiksi tarjolla kevyitä, mattapinnan jättäviä tuotteita. Aurinkosuojapuikko taas kulkee kätevästi taskussa ja sitä on näppärä sipaista nenään, poskille, otsaan, korvanlehtiin tai dekolteelle.

Herkkäihoisen valinta on hajusteeton aurinkovoide. Apua oikean tuotteen valintaan saa apteekista.
”Jos iho pääsee palamaan, kortisonivoide helpottaa kipua ja after sun -voiteet viilentävät kuumoitusta. Palanut iho pitää suojata hyvin auringolta ja antaa sen parantua rauhassa”, Lehtonen muistuttaa.