Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoito- lääkkeitä ja niillä tarkoitetaan nikotiini- purukumia, -laastareita, -imeskelytabletteja ja –suusumutteita. Ne sisältävät vähemmän nikotiinia kuin tupakka, ja niiden avulla nikotiiniriippuvuutta vähennetään asteittain.
Alkuannostuksen on oltava riittävän suuri. Itselle sopivan vahvuuden saa määriteltyä helposti ns. Fagerströmin testillä. Testin voi tehdä vaivattomasti internetissä ja se vie vain pari minuuttia.
Nikotiinilaastari on tuotteista pitkävaikutteisin, ja se sopii, jos vieroitusoireet ovat tasaisia pitkin päivää, eikä erityisiä tupakanhimopiikkejä ole. Laastarit vaikuttavat joko 16 tai 24 tuntia, ja niistä nikotiini imeytyy ihon läpi verenkiertoon tasaisesti.
Muista korvaustuotteista nikotiini imeytyy suun limakalvoilta. Niiden vaikutus on laastareita nopeampi ja tehokkaampi. Runsaasti tupakoiville, ja voimakkaasti nikotiiniriippuvaisille suositellaan kohtuullista nikotiinilaastarin ja -purukumin yhteiskäyttöä.
Nikotiinikorvaustuotteita suositellaan säännöl liseen ja suunnitelmalliseen käyttöön. Niitä ei suositella pitkäaikaiseen tai jatkuvaan käyttöön. Aloitusannostus määritellään oman tupakointimäärän mukaan. Vähitellen annostusta vähennetään. Kaikkiaan hoidon keston tulisi olla keskimäärin 2–3 kuukautta.