Sahapalmu (Serenoa repens) tunnetaan monilla eri nimillä.
Meillä se on tullut tunnetuksi kääpiö- tai Sabal-palmuna kasvin aikaisemman nimen (Sabal serrulata) vuoksi. Sahapalmu on kotoisin Pohjois-Amerikan eteläosista, Floridasta sekä Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tämän pienikokoisen palmun tunnistaa viuhkamaisista lehdistä, joiden reunoissa on pienet ja terävät, sahamaiset reunat. Sen hedelmät ovat tummanpunaisia ja oliivinkokoisia. Keski- ja Etelä-Amerikassa sahapalmua on käytetty diureettisena, voimia antavana ja rauhoittavana kasvina. 1900-luvun alussa sahapalmuteetä käytettiin yleisesti eturauhasvaivoihin.

KÄYTTÖ ROHDOSKASVINA

Rohdoksena käytetään sahapalmun marja- eli hedelmäuutetta. Sahapalmun hedelmissä on vapaita rasvahappoja ja steroleja, mm. beetasitosterolia.
Sahapalmun pääasiallisin käyttöaihe on
eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu eli prostatahyperplasia (BPH). Suomessa apteekissa myytävien valmisteiden käyttöindikaatioksi on hyväksytty kasvirohdosvalmiste lieviin eturauhasvaivoihin miehille. Sahapalmun hedelmäuute on turvallinen eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun itsehoidossa. Sahapalmun hedelmäuute vähentää eturauhasen solujen liikakasvua estämällä testosteronin muuntumista eturauhasen soluissa solujen kasvua stimuloivaksi dihydrotestosteroniksi. Se ei kuitenkaan vaikuta veren testosteronitasoon eikä muihinkaan hormoneihin elimistössä. Uutetta suositellaan käytettäväksi yhtäjaksoisesti vähintään kuuden kuukauden ajan. Vaikutukset alkavat tulla esiin jo noin kuukauden käytön jälkeen ja saavuttavat maksimaalisen tehon 3–6 kuukaudessa. Jatkuvassa käytössä saavutet- tu teho säilyy hyvin.

Prostaforce 30 kaps.

Keski-euroopassa yleisesti käytetty kasvirohdosvalmiste, joka sisältää sahapalmun hedelmistä tehtyä uutetta. Lääke on tarkoitettu eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun aiheuttamien lievien oireiden hoitoon. Päiväannos 1 kapseli päivässä aterian jälkeen. Itsehoitolääke.

Prostaforce sisältää sahapalmu-uutetta. Jos olet allerginen sahapalmulle,
olet menossa leikkaukseen, sinulla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa, älä käytä tuotetta. Ei suositella käytettäväksi samanaikaisesti muiden hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvuun tarkoitettujen lääkkeiden tai antikoagulanttien kanssa. Varmista lääkärin tutkimuksella, että virtsaamisvaivat johtuvat hyvänlaatuisesta eturauhasen suurenemisesta eikä taustalla ole muu vakava sairaus. Tutustu pakkausselosteeseen ennen valmisteen käyttöä. Markkinoija A.Vogel Oy.